Núwegein

De meest onafhankelijke lokale politieke partij: met hart en daad voor Nieuwegein

Quote Louis Pasteur over Democratie

Inspirerende quote van Louis Pasteur over Democratie

Vrije mening van de vrouw

Vrijwillige inzet: Organisatie Internationale Vrouwendag 2015 Salsaaa !

Dollen tijdens schoonmaak Hollandse Waterlinie

Dollen tijdens vrijwillige inzet: schoonmaakactie Nieuwe Hollandse Waterlinie op 22 maart 2015

Dubbele petten

Belangenverstrengeling door vele dubbele petten, ook van de burgemeester: groot bestuurlijk probleem in Nieuwegein

TV optreden Noordstedeweg

Fietspad Noordstedeweg op TV in "De gevaarlijkste wegen van Nederland"

Monsanto

Anti-Monsanto demonstratie op de Dam Amsterdam

Zwijg

Wat er zoal buiten uw zicht gebeurt

Democratie in Nieuwegein

Núwegein: Werkt hard aan versterking democratie in Nieuwegein, sinds december 2005

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

SP-wethouder fopt de Raad met "burgerinitiatief" Vreeswijk

Onder luid gejuich en geroep van kreten van "vrijwillige inzet", "participatie maatschappij", "behoud van cultuurhistorisch erfgoed", "romantiek" en wat dies meer zij, sloofde de SP-wethouder zich uit om een plan aan de Raad te verkopen alsof het een prachtig vrijwilligersinitiatief was. Doet hij al sinds oktober 2014. Pas tijdens de raadsvergadering van 26 maart 2015 kwam de aap uit de mouw en bleek, dank zij stadspartij Núwegein, dat het plan Vreeswijk bar weinig met vrijwilligheid te maken heeft.

Tijdens die raadsvergadering heeft stadspartij Núwegein de wethouder en het plan ontmaskerd en bleek het simpelweg een voorziening te zijn voor een leuk betaald baantje. Spoedig zal blijken voor wie. 

Martijn Stekelenburg meldde als SP wethouder dat hij stadspartij Núwegein rare kreten hoorde uitspreken. Dat was zijn reactie op onze vraag hoe het nou zit met de aansturing van dat "vrijwilligersproject" Vreeswijk. Wij hadden namelijk ons vermoedden uitgesproken dat er een duur betaalde beheerder/directeur voor € 60.000,- tot € 70.000,- per jaar zou worden aangesteld. 

Tijdens de voorbereiding van de raadsvergadering hadden wij deze vraag gesteld aan zijn ambtenaren: "Hoe zit het met de aansturing van de stichting? Hoe zal dat worden georganiseerd? Misschien heb ik erover heen gelezen maar wie wordt de directeur van de stichting en op welke manier is dat begroot?" 

In antwoord op deze vraag (ik moest wel eerst een herinnering er achter aan sturen) ontvingen wij dit antwoord: "Wanneer een positief besluit valt in de Raad dan zullen de bewoners z.s.m. een rechtsvorm oprichten. Het is de gemeente niet bekend wie in de op te richten rechtsvorm zitting gaat nemen in het bestuur of als directeur/voorzitter. Dat is aan de initiatiefnemers. Mocht u meer informatie willen hebben over de ideeën die bij de initiatiefnemers zijn over de rechtsvorm dan raad ik u aan contact op te nemen met de initiatiefnemers."

Wij vonden het vreemd dat dit niet reeds ordentelijk en transparant was geregeld. Tijdens de raadsvergadering repte de wethouder met geen woord daarover. Hij sprak in bloemrijke woorden over dit "schoolvoorbeeld van participtatiesamenleving". Op de vragen van stadspartij Nieuwegein reageerde hij met de woorden: "Ik hoor rare kreten".  En "alles zal keurig op basis van een onkostenvergoedingsregeling worden beheerd."
Spoedig bleek dat hij de Raad had voorgelogen. Ten overstaan van alle aanwezigen in de raadzaal.   

Om de wethouder te 'redden' kwam de D66 fractievoorzitter opeens met de "feiten" voor de dag. Hij meldde dat in de stukken duidelijk staat aangegeven dat er een directeur/beheerder in de begroting van het plan staat opgenomen ad € 67.000,-. Wij zijn  momenteel aan het onderzoeken of dat wel klopt. Erik van de Voort zuigt wel vaker dingen uit zijn duim.
Want waarom zou dat waar zijn? Hoe kan de D66 fractie informatie hebben waarover de SP-wethouder net daarvoor had gelogen en gezegd dat het "rare kreten" zijn? Waar staat die informatie dan? Niet in de stukken van de wethouder en zo op het oog ook niet in de stukken die de Raad heeft ontvangen. Stadspartij Núwegein had zich al afgevraagd of dat informatie was dat stiekum werd achtergehouden en als verrassing zou opdoemen NA-dat het plan door de Raad was goedgekeurd.
Welnu, onder druk van Nú werden opeen verborgen agenda's opengetrokken.  
De SP-wethouder wist niet hoe snel hij deze informatie uit de mond van de D66-fractievoorzitter moest bevestigen aan de Raad. Voor stadspartij Núwegein valt in ieder geval nog het één en ander te onderzoeken.
 We zijn hier nog niet klaar mee. 

Hoe dan ook, nu pas, tijdens deze raadsvergadering is dus gebleken, dat dit "burgerinititatief op de kracht van vrijwilligers" in feite een "bedrijfsverzamelgebouw met een dure directeur" is. Een directeur die in klinkende munt zal worden uitbetaald uit het gemeenschapsgeld. Dit plan druist op verschillende manieren in tegen onze wetten, regels en afspraken, maar die worden door de achtereenvolgende colleges bijna doorlopend aan de laars gelapt.  

En de raadsleden? Die zijn er wederom met hun gesloten ogen in gestonken, op stadspartij Núwegein na. Onze ogen blijken wederom de enige open ogen in de Raad. Wat uiteraard geen nieuws meer is. 

Het nieuws (althans voor Martijn en de SP) is dat hij ontmaskerd is. En dat er van het SP-credo "Mensen-Boven-Beton" weinig is overgebleven na de verkiezingsuitslag. En dat hij de Raad voorliegt om baantjes te creëren voor....? 
In dit verband zijn dit en dit heel interessante actualiteiten om even te lezen. 

Óp naar het volgende geheim van Nieuwegein. 

follow us

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn Groep