Núwegein

De meest onafhankelijke lokale politieke partij: met hart en daad voor Nieuwegein

Betoog bouwen in park Oudegein en Rijnhuizen

""De raadszaal staat zometeen helemaal bol en strak van omschrijvingen hoe prachtig mooi en kostbaar de gebieden zijn die op de nominatie staan om bebouwd te gaan worden: historisch erfgoed, kostbaar stadspark, groene landschap, flora en fauna en noem het maar op.

Alsof het college dat allemaal niet weet!

Ik zal u wat verklappen: de wethouders weten dondersgoed hoe prachtig en bijzonder en waardevol het gebied is waar het om gaat.

Dat zijn immers precies de argumenten om uitgerekend op die plekken te gaan bouwen. Nieuwegein zit vol met lelijke braakliggende gaten die schreeuwen om bebouwd te worden. Maar bouwplannen daarvoor kunnen rustig wachten tot na de verkiezingen.
Nog Snel Even Euro's cashen
Het zijn deze zwaar ingrijpende plannen die nog snel even voor de verkiezingen door onze strot moeten worden gejast, want na de verkiezingen maken ze geen schijn van kans.

Dat is de Nieuwegeinse democratie.

Voorzitter we weten allemaal dat allerlei sprookjes aan mekaar zijn gebreid om dit plan te verkopen terwijl het feitelijk alleen maar om één ding draait: nog voor de verkiezingen zo veel mogelijk euro's cashen.

Komt het even goed uit dat het versteende Nieuwegein nog nét die paar pareltjes van natuurgebieden over heeft, anders had het college helemaal niets meer om te verpatsen. Hoezo belangen van de inwoners?
We hebben Vreeswijk toch voor ontvangst van het koningspaar en dergelijke zaken? Dat is meer dan genoeg dus de Nieuwegeiners moeten verder niet zeuren.

Voor de omwonenden maar eigenlijk voor de gehele Nieuwegeinse gemeenschap betekent het realiseren van deze plannen een zwaar en onherstelbaar verlies.
Participatietraject
Voorzitter, u weet hoeveel waarde wij van de fractie Núwegein hechten aan een zorgvuldig democratisch proces. Daarbij hoort ook een zeer zorgvuldige inspraakprocedure/participatietraject. Helaas zien we telkens weer dat dit college het laat afweten als het gaat om de democratische rechten van degenen die hun stem hebben gegeven aan dit college.

Bij de bouw van de Vitens waterfabriek in het IJsselbos heeft nota bene een oud-pvda-wethouder mevrouw van der Nat uitgesproken dat de inspraakprocedure een wassen neus is.
Ingeval van de coffeeshop werden klagers die verder dan 250 meter ervandaan woonden het klaagrecht simpelweg ontzegd, want na 250 metertjes waren ze geen direct belanghebbende meer.

In dit geval is het omgedraaid en zijn het juist de direct omwonenden die zo lang mogelijk zijn buitengesloten van informatie, zoals ze trouwens ook zijn uitgesloten van deze openbare vergadering (de meeste bewoners waren omgeleid naar het restaurant)

Door deze wethouder zijn deze omwonenden die een drama in hun woonomgeving wacht kennelijk niet herkend als direct betrokkene en hebben ze vanwege dubieuze overwegingen een lagere prioriteit gekregen dan de hockeyvereniging waarmee de wethouder eerst een goede deal is gaan sluiten alvorens de bewoners te informeren.
Dit college leert het nooit
De inspraakprocedure/participatietraject is voor deze bewoners gewoon niet eerlijk verlopen en wij willen graag een reactie daarop van alle fracties.

Ik roep de fracties op om een keer een stapje verder te gaan dan hartverscheurende sympathiebetuigingen hoe jammerlijk deze plannen wel niet zijn. Dat is heel gemakkelijk als je weet dat de coalitiepartijen allemaal voor gaan stemmen. Praatjes vullen helaas geen gaatjes. Wij vinden dat zonder fatsoenlijke inspraakprocedure/participatietraject deze plannen geen doorgang kunnen vinden.

Ik spreek alle fracties aan en in het bijzonder de coalitiepartij de Democraten66 die beweert de democratie hoog in het vaandel te dragen.
Democratie en D66

Ik zou zeggen: dit is uw ultieme kans om dat te bewijzen. Wat vindt D66-fractie van de gelopen inspraakprocedure en waarom hebben we geen referendum over deze kwestie? Het is immers een kwestie die niet alleen grote gevolgen heeft voor de direct omwonenden maar voor álle Nieuwegeiners.""
(D66 stemde botweg voor de plannen, tja ... het pluche...) 

follow us

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn Groep