NÚwegein

De enige 100% onafhankelijke partij in Nieuwegein

Bange Bange Burgemeester Backhuijs (open brief)

Beste Burgemeester van Nieuwegein, beste Frans Backhuijs, 

Afgelopen vrijdag 13 december werd ik, Haseena Bakhtali, gebeld door de producent van de theatershow vanavond vrijdag 20 december in de Rabobankzaal van Theater De Kom: "Dit is Nieuwegein". Op hun zoektocht door Nieuwegein naar een prominente en interessante Nieuwegeiner als eregast in de show kwamen ze op mijn persoon uit.
Ik zou aan het eind van de show naar het podium worden uitgenodigd en enkele vragen voorgelegd krijgen over Nieuwegein. Ik was natuurlijk uiterst terughoudend. Was dit een politieke valstrik? De burgemeester, jij dus, was de andere eregast. Ik heb het besproken met mijn mensen. Een enkeling raadde mij ten strengste af om mee te doen. We zitten niet op onaangename verrassingen te wachten en in Nieuwegein gebeurt er immers helemaal niets zonder politieke infiltratie.

Drie gesprekken en diverse mails zijn er nodig geweest om mij over te halen. De producent verzekerde mij ervan dat er helemaal geen politieke vragen zouden worden gesteld, en dat er op het podium geen interactie tussen jou en mij zou zijn. Een van de heren zou mij interviewen en een ander jou. In goed vertrouwen zei ik dus Ja. Plus: ik laat mij sowieso niet graag leiden door angst.
Helaas geldt dat niet voor de burgemeester van Nieuwegein.

Dinsdagmiddag besloot ik dat er geen risico meer was dat ik zou horen dat het toch niet doorging. Ik had het allemaal goed doorgesproken met de producent, het was definitief, dus achtte ik het veilig om het nieuws dat ik vrijdag een gastoptreden had in de Kom, verder rond te bazuinen. Iedereen enthousiast natuurlijk. Daardoor zijn er nog een aantal kaartjes extra verkocht. Ik had mijn afspraken op vrijdag verzet, kleding en schoeisel uitgekozen, een cameraman georganiseerd. Ik zou ervoor zorgen dat ze er geen spijt van zouden krijgen dat ze mij gekozen hebben. All set.

Echter: Een VVD burgemeester zou geen VVD burgemeester zijn als hij deze vrijheid van expressie niet met kracht en geweld de kop zou willen indrukken; als hij het vrije woord, ook buiten het bestuur, niet zou willen smoren.
Dinsdagavond kwam toch het belletje: "Ik heb slecht nieuws mevrouw Bakhtali, de burgemeester gaat niet akkoord met uw gastoptreden, hij is bang dat het hem te veel spanning bezorgt als u tegelijk met hem op het podium staat. Hij is bang dat hij dat niet aan kan en hij heeft ons daarom een ultimatum gesteld: Als we u als eregast behouden dan gaat hij zich terug trekken. Wij vinden het heel erg jammer, want we hadden u er heel graag bij gehad. Wij snappen dat het heel vervelend is voor u om dat nu te horen, net enkele dagen voor de voorstelling maar we zijn klem gezet door de burgemeester. We móeten een keus maken. U zult hopelijk begrijpen dat we voor de burgemeester kiezen."
Aldus de strekking van de mededeling.
Wij zijn al veel gewend maar, beste Frans, maarrr..... how LOW can you go!

Eergister, woensdag, weer rondgebeld om iedereen te laten weten dat het voor mij niet door gaat. Voor een paar kwam dit bericht niet geheel onverwachts. Wel alom verbazing dat ze mij drie dagen(!) voor de voorstelling nog afbelden. Schofterig, maar goed. De producent hield het op "overmacht". 
Ik heb geregeld dat diegenen die niet meer naar de show willen hun geld terug krijgen.

Gisteren, donderdag, verneem ik dat Betsy de Keizer mijn plek gaat innemen. Betsy de Keizer: prominent lid van jouw partij, nr 12 op de Nieuwegeinse VVD-kandidatenlijst 2018. Reden waarom zij ook tot Nieuwegeiner van het jaar 2017 werd "gekozen", kort nadat jullie kandidatenlijst was gepresenteerd. Goed voor de stemuitslag. Jij als VVD-burgemeester "mocht" de Award aan je partijgenote uitreiken. Grote foto's in de kranten, nóg meer publiciteit, goed voor de VVD-verkiezingscampagne.

Vanavond, vrijdag staan jullie opnieuw gezellig en knus ons-kent-ons op het podium.
Waar een VVD lidmaatschap al niet goed voor is. Kunnen jullie elkaar door het plafond heen applaudisseren en als je het even niet weet kan Betsy de Keizer je souffleren.
Maar vooral zo veilig, Frans, want je hoeft nu helemaal nergens angst voor te hebben. "Stoer" kan je alleen doen met een kettinkje om, een hamertje in de hand en je 32 discipelen/gedisciplineerden om je heen, de VVD fractievoorzitter Mark Snoeren aan je zij om je te helpen om ze allemaal stevig aan de leiband te houden. Zonder deze beveiliging ga je compleet verkrampt door het leven.  

Het is natuurlijk heel zielig dat je je als burgemeester van zulks infaam en abject gedrag moet bedienen.
Het is natuurlijk heel treurig dat mensen dure kaartjes kopen voor een avondje entertainment om er dan achter te moeten komen dat het een verpakte VVD-campagne is. Een VVD-promotie op kosten van de gemeenschap want we weten hoe zwaar het StadStheater wordt gesubsidieerd met geld van de Nieuwegeinse gemeenschap. Precies zoals twee jaar geleden het bedrijf van Mark Snoeren nadrukkelijk werd gepromoot in de Rabobankzaal vol Nieuwegeiners die voor een avondje vermaak naar de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie waren getogen. Volgens ons waren ze niet naar het theater gegaan om op het grote scherm naar Mark-bedrijven-moeten-ook-recht-hebben-op- bijstandsuitkering-Snoeren en zijn kennelijk noodlijdend bedrijfje te kijken. Maar ze krijgen het gewoon door hun strot geduwd.
BACKHUIJS DÓET HET GEWOON.

Het treurigste van alles?

Dat is dat jij, als burgemeester van Nieuwegein, je positie misselijk misbruikt om niet alleen mijn werk als raadslid grondig te ondermijnen, maar dat je, verkrampt door angst, je positie zelfs misbruikt om mijn privéleven te vergallen en mijn privé-activiteiten te verknoeien.

Je bent zichtbaar aan het bezwijken onder het gewicht van je positie die duidelijk een paar maten te groot voor je is. Je bent niet meer in staat bent om de cruciale grenzen te trekken. Zie (onder meer) je stiekeme verkoop van grond met hoge ecologische waarde aan aannemersbedrijf Scholman (ook VVD-lid?), zie jouw valse beschuldigingen aan mijn adres op RTVUtrecht, zie jouw valse beschuldigingen tijdens de raadsvergadering vanuit je positie als burgemeester en voorzitter van de vergadering, zie het treurige feit dat je het stelselmatig vertikt om raadsvragen aan jou over jouw eigen portefeuilles te beantwoorden. 
En zie: deze bemoeienis in mijn privéleven.

De show van vanavond is het resultaat van een zoektocht van het theatergezelschap naar wat typisch Nieuwegeins is.
Hun missie slaagde net voor de valreep.
Want ze ontdekten alsnog de ware kern van Nieuwegein: Eén en al belangenverstrengeling, de VVD voorop!

Politieker dan dit kan de show vanavond niet worden. 

Haseena Bakhtali