NÚwegein

De enige 100% onafhankelijke partij in Nieuwegein

SP en dwangarbeid: SPek- en bonenpartij

Donderdagavond 28 mei 2015 heeft de gemeenteraad ingestemd met een VVD amendement dat bepaalt dat uitkerings- en bijstandsgerechtigden een verplichte tegenprestatie moeten leveren voor hun uitkering. Het voorstel werd, behalve door de VVD ook gesteund door de fracties van CDA, CU, Ieders Belang, een deel van de VSP en in feite ook door de SP.  Dat laatste geschiedde door strategische afwezigheid.

Daardoor was het stemverschil exact 1.

Hoe is dat verkregen? Door wat we achterkamertjespolitiek noemen.
Men had al geinventariseerd en geconcludeerd dat het amendement het niet zou halen als iedereen zou stemmen zoals hun aanhang verwachtte. Er waren twee "onzichtbare" vóór-stemmen nodig van de "tegenstanders" om met één stem verschil het dwangarbeid in Nieuwegein in te kunnen voeren. Twee raadskeden die A beloofden aan hun kiezers maar bereid zijn om stiekem B te stemmen. 

Dergelijke stemmen kun je verkrijgen door "onderhandeling" zodat een raadslid zich "bedenkt" en van mening verandert. Een andere manier is om een tegenstemmer thuis te laten blijven.

In dit geval is gekozen voor een combinatie van beide. De SP liet één van haar fractiegenoten thuis tijdens de Raad (één tegen-stem minder). De VSP (seniorenpartij) bleek bereid om verdeeld te stemmen. De VSP fractievoorzitter stemde vóór, een fractielid was afwezig en één stemde tegen. En hop! Perfecte samenwerking om de benodigde twee voor-stemmen te verkrijgen van de zogenaamde tegenstanders. 

Als de SP-fractie voltallig was geweest dan had het amendement het niet gered. Maar dát lees je in geen enkeke krant, in geen enkel artikel op internet.

Ook leuk:
De VSP roeptoetert dat ze tegen zijn, maar de fractievoorzitter had nota bene zelf het amendement ingediend samen met de VVD, ieder Belang en het CDA!
Nog grappiger is dat de fractievoorzitter Herman Troost mij enige dagen daarna kwam aanspreken op het feit dat ik het aan de mensen op straat vertel dat hij vóór heeft gestemd.

Prima als je dit soort fratsen uithaalt. Maar leg dan aan je kiezers uit waarom je het nodig vindt dat dwangarbeid ingevoerd moet worden. Ga tijdens de verkiezingscampagnes niet van alles beloven, wat je niet eens van plan bent waar te maken en verwachten dat het stil gehouden wordt. 

En ga als SP Nieuwegein alsjeblieft niet overal op internet artikelen publiceren en doen alsof je het heel erg vindt dat het amendement is aangenomenm zoals hier , hier en hier.
Wat een kiezersbedrog. De SP gaat wel heel ver met het verkwanselen van haar "principes" om wethouder te mogen spelen met de VVD.  

Voor ons geen verrassing want het masker van de SP (en andere partijen) was al gevallen bij de kwestie koopzondag.

En nu probeert landelijke SP te scoren met oppositie voeren tegen dit dwangarbeid.... Leve de Nieuwegeinse democratie.