NÚwegein

De enige 100% onafhankelijke partij in Nieuwegein

Integriteitsonderzoek: Bestuurlijke opdracht of VVD handjeklap?

Dit gaat over verantwoorden en verantwoordelijkheid nemen door de burgemeester van Nieuwegein

Frans Backhuijs houdt vol dat er een opdrachtbrief is en verwijst daarvoor naar het onderzoeksvoorstel van de heer Van der Heuvel.
Een opdrachtbrief is een brief met een omschrijving van de concrete opdracht door de opdrachtgever en ondertekend door de opdrachtgever.
Die is er niet. De Raad heeft zich overigens bij deze raadsaangelegenheid volkomen laten negeren.

In stuk nr 2013-122 verwijst Frans Backhuijs naar de opdrachtbrief én naar het onderzoeksvoorstel. Toen waren het ook voor hem nog twee afzonderlijke zaken.

De heer Van den Heuvel heeft tijdens het oriënterend gesprek met ons wel 10 minuten gesproken over de opdrachtbrief waarin door Backhuijs heel concreet omschreven zou zijn wat de opdracht was. En dat die brief openbaar was maar dat het nergens voor nodig was om die openbaar te maken. Als wij die perse wilden hebben dan moesten wij die maar opvragen op basis van de WOB (wet openbaarheid van bestuur). Hij zal zich dit vast nog kunnen herinneren evenals de deal om onder de opdracht uit te komen. Zo niet dan willen wij hem graag daarbij helpen.

Zwaktebod Backhuijs

Dus: wat een zwaktebod om als burgemeester te verwijzen naar een voorstel van een ander en vol te houden dat dat zijn opdrachtbrief is.

Net zo zwak om eerst te zeggen dat je als raadsvoorzitter de beslissing neemt en vervolgens te antwoorden dat je als burgemeester "vrij" bent om dit soort beslissingen te nemen, vervolgens 20 keer de vraag onbeantwoord laat om te langen leste te verwijzen naar art. 170 Gemeentewet die gaat over gemeentelijke zaken en niet over raadsaangelegenheden. Hoef je geen jurist voor te zijn; gewoon lezen wat er staat.

Frans Backhuijs is buiten zijn bevoegdheid getreden. Hij had niet zonder toestemming van de Raad aan het gemeenschapsgeld mogen zitten! Daar gaat de gemeenteraad over!

En wat doen de raadsleden...? Zij vinden alles best...

Waarom is een opdrachtbrief noodzakelijk? 

Omdat in de opdrachtbrief de overwegingen horen te staan van Backhuijs en besproken had moeten worden in de Raad. 

  1. Wat is precies de aanleiding voor dit onderzoek?
  2. Waarom nú (midden in de besprekingen van de gemeente-financiën en bijna aan het eind van de raadsperiode en niet bijv. in 2011 toen wij aan de bel trokken en de brandbrief schreven?
  3. Welke beschuldigingen vindt hij dermate schadelijk dat hij dit onderzoek nodig heeft gevonden en waarom?
  4. Hoeveel mag de burgemeester daaraan uitgeven en waarom?
  5. Wat vindt de gemeenteraad ervan. Hebben ze aanvullingen, aanscherpingen?

Nee Backhuijs wil een "schoonschip" onderzoek, hij vindt bepaalde beschuldigingen schadelijk vanwege bepaalde overwegingen en meer stoere praat. Maar hij zet helemaal niets op papier. Laat alles aan een ander over en staat zelfs, uiteraard over de rug van de Nieuwegeiners, garant voor eventuele aansprakelijkheid. En NEGEERT de Raad.
Geen wonder dat het een zooitje is geworden.

(wat doet bijvoorbeeld onze open brief aan Cor de Vos in het onderzoek.... en de kwestie hangjongeren...en.... ????????
.........iemand ??????????

Wat zegt dit over verantwoorden en verantwoordelijkheid nemen door iemand die graag burgemeestertje wil spelen?