NÚwegein

De enige 100% onafhankelijke partij in Nieuwegein

De `schandzaal` van Backhuijs

Weer een bijzondere Raadsvergadering achter de rug (28 september).
Hoewel wij (Trots en fractie Bakhtali) via een keurige en uitgebreide brief (5 pagina's) aan burgemeester Backhuijs hadden aangegeven dat we het nogal onbehoorlijk vonden dat hij onze brief (aan hém gericht) zonder onze toestemming (of zelfs overleg) liet agenderen voor de Raad terwijl dat staatsrechtelijk niet kan én omdat hij geen enkele vraag had beantwoord (zie ons vorig verslag hieronder) heeft hij dat toch doorgedrukt.

Waar onderwerpen uitsluitend ter politieke besluitvorming aan de Raad dienen te worden voorgelegd nam hij niet eens de moeite om de schijn van besluitvorming hoog te houden: "de Raadsleden moesten maar zien wat ze ermee doen." Meer niet. Wij hopen maar dat deze doelloosheid niet kenmerkend is voor onze burgemeester.
Hebben we een burgemeester die geen standpunt kan-mag-of-wil innemen inzake de kwaliteit en transparantie van het stadsbestuur? En die liever raadsvoorzitter wil zijn dan Burgemeester? Terwijl hij toch primair als burgemeester is aangesteld? Best jammer voor Nieuwegein.
Schaamteloos theater t.b.v. AD journalist onder leiding van Backhuijs
Vanwege het bovenstaande en omdat we weinig zin hadden om mee te doen aan schaamteloos theater en een fopdebat (dat uiteraard vooral bedoeld was voor de ook aanwezige AD-journalist) verlieten wij de raadzaal bij dat agendapunt. Ook dat was voor Backhuijs geen reden om dat agendapunt af te voeren. Hij liet het "debat" doorgaan, omdat hij "wist dat de collegepartijen een paar opmerkingen wilden plaatsen".
'Fopdebat' dus ... ook omdat het geen seconde inhoudelijk is gegaan over de kwaliteit van het bestuur of over onze uitleg aan de burgemeester. Niemand die vroeg waarom de burgemeester verzuimd had om fatsoenlijk onze vragen te beantwoorden of de bewijslast in te zien. Het mocht onder supervisie van de voorzitter (lees: de burgemeester) aldoor gaan over de raadsleden die het wagen om hun raadswerk uit te voeren nl. zich kritisch opstellen naar het bestuur, het college en de burgemeester, en het lef hebben hun kritiek uit te spreken; het mocht dus aldoor over ons gaan. En dat is precies waar de Raad helemaal niets over te zeggen heeft of zelfs te zeggen mág hebben. En de Raadsvoorzitter is er juist om die grenzen nauwkeurig te bewaken, niet om ze open te gooien.
Natuurlijk vinden de collegepartijen het prima als de burgemeester alles overlaat aan hun eigen raadsleden in plaats van autonoom als waardige, onafhankelijke en verantwoordelijke burgemeester een paar simpele maar wezenlijke vragen te beantwoorden over de kwaliteit van het stadsbestuur. Stel je voor zeg, er zou zomaar een deksel open kunnen gaan van een beerput, die dank zij Monrooij juist zo goed is afgesloten.
Fopburgemeester Backhuijs
Wat zegt dat over onze burgemeester? Een burgemeester die "zijn" raadsleden (van de coalitie) onder zijn supervisie (als raadsvoorzitter) alle gelegenheid geeft om in het openbaar hun "lastige" collega's te schofferen en te intimideren? Zijn onze vragen zo vreselijk bedreigend? Voor wie dan wel? Heel simpel: bedreigend voor het college en bedreigend voor de coalitiepartijen en niet te vergeten heel bedreigend voor beste vriendje Monrooij die vanuit maar liefst drie sleutelposities belangrijke informatie zodanig heeft gemanipuleerd en verzwegen voor de Raad dat het college er weer zonder kleerscheuren vanaf is kunnen komen.
Zou je met dergelijk gedrag dubbele bonuspunten kunnen verdienen bij de grote Haagse partijen om in de volgende periode weer een keer wethouder te mogen worden? De staande ovatie van de coalitiepartijen (ook niet geoorloofd in de raadzaal zoals Backhuijs toegaf, maar toch gedwee door hem toegelaten) voor Monrooij die wat ons betreft onbetrouwbaar is gebleken is veelzeggend genoeg.
Schandzaal
Begrijp ons goed, we gunnen de coalitiepartijen hun "zwelgpartijtjes" wel, zo op z'n tijd. Het punt is dat we niet kunnen accepteren dat de raadsagenda en de raadzaal daarvoor misbruikt worden, het is immers geen clubhuis of stamkroeg. Privé frustraties leef je maar privé uit, niet in de raadzaal.
Als echter tot onze verbijstering de raadzaal door Backhuijs himself, ons aller burgervader, wordt opengesteld voor dergelijke uitspattingen... tja...dan hoeven wij daar in ieder geval geen getuige van te zijn.
In tegenstelling tot Voermans (journalist AD) die blij als een baby-met-fopspeen op de eerste rang zat en een smeuïg verhaaltje 'scoorde' zonder daar ook maar een vingertje voor te hebben hoeven uitsteken. Geen enkele vraag is door "onafhankelijk en partijloos" journalist Ton Voermans (AD) in het kader van evenwichtige berichtgeving aan ons (Jack Rijnders en mijn persoon) over het gebeuren gesteld. Het moddergooien van de coalitiepartijen kreeg van hem alle ruimte in tegenstelling tot onze reactie of die van andere oppositiepartijen die zeer verstandige dingen hebben gezegd ....Is Martijn Koolhoven zijn goeroe? Had hij het artikel misschien al kant en klaar aangeleverd gekregen? En pasten andere argumenten en visie niet in zijn (hun) opzet? Het zou zomaar kunnen.....
Juridisch onderzoek om raadsleden het zwijgen op te leggen 
Een inhoudelijke reactie van burgemeester Backhuijs is er dus nog steeds niet. Een inhoudelijk onderzoek naar de bewijzen die we voor hem hebben vind hij niet belangrijk
Maar...! Hij heeft zijn coalitiepartijen wel plechtig beloofd om te laten onderzoeken (hij weet het antwoord natuurlijk al maar dit doet het goed in het AD....) of er juridisch een mogelijkheid bestaat om fractie Bakhtali en Trots effectief de democratische mond te snoeren. Dan kan hij helemaal niet al was het maar omdat het waar is wat wij zeggen.....
 
(Voor zijn aandeel aan deze vertoning heeft Backhuijs zijn excuses moeten aanbieden aan Jack Rijnders en Haseena Bakhtali)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Toen het "bacchanaal" (=feest ter ere van Bacchus...hoe toepasselijk....) was afgelopen gingen wij de zaal weer in en was het tijd voor de bespreking van het volgend agendapunt PROJECT WISSELGELD. zie daarvoor bij de actuele thema's.