NÚwegein

De enige 100% onafhankelijke partij in Nieuwegein

Vriendjespolitiek en de nieuwe Binnenstad Nieuwegein

Beste Nieuwegeiners, dit is een open brief naar uw raadsleden.
 
Raadsleden,
Privé vriendschappen en familierelaties van raadsleden gaan ons, raadsleden, niets aan.
Dat houdt echter terstond op als het ten koste blijkt te gaan van ons raadswerk en van het gemeenschapsbelang, het Nieuwegeins belang.
En daar is ook in Nieuwegein steeds nadrukkelijker sprake van. Het disfunctioneren van de raadsgriffie onder de hoede van vriendje Monrooij (fractievoorzitter CU/SGP), met alle gevolgen van dien voor de Nieuwegeinse gemeenschap, is daar één van de vele symptomen van.
 
U weet allemaal in welke deplorabele staat het Nieuwegeins bestuur en de Nieuwegeinse financien verkeren maar kiest voor een afwachtende opstelling. Onbegrijpelijk maar helaas niet anders. Zien we gelijk ook wat er met de stemmen van de kiezers gebeurt.
Loop rustig door lieve mensen, hier is helemaal níets aan de hand
Het college houdt u uiteraard stevig in uw comfortzone door te doen alsof hun neus bloedt, de burgemeester zet de door ons aangekaarte misstanden heel graag voor u weg als "persoonlijke vete", zodat u denkt dat u daar niet naar hoeft om te kijken en tegelijkertijd wordt uw aandacht effectief afgeleid van de problemen rond de binnenstadsfinanciën. Of wij nou het disfunctioneren van de griffie aan de kaak stellen, de terreur van de PvdA, het ondermijnen van de Raad door de burgemeester of de onbetrouwbaarheid van Monrooij (CU/SGP): als het om Backhuijs gaat betreft het altijd een "persoonlijke vete". 
 
De raadsgriffie (onder leiding van Monrooij, het aan het college onderworpen oppositieraadslid CU) houdt u ondertussen gezellig druk als stempelmachine en in knusse commissie-clubjes: "Rustig doorlopen, hier is helemaal niets aan de hand."
 
Straks kunnen we gezellig kadernota-plaatjes plakken en de polka dansen met de Vrede van Utrecht. Wat willen we nog meer?
 
Ondertussen gaat de verrotting gestaag verder ten koste van de Nieuwegeiners die op u gestemd hebben in het vertrouwen dat u dit soort praktijken zou tegengaan, dat u dergelijke problemen zou oplossen. Dat had u toch beloofd toen u huis aan huis en op straat om de stemmen ging verzoeken?
U heeft er zelfs een soort van plechtige belofte gedaan/eed afgelegd, weet u nog?
Maar gezelligheid kent geen tijd nietwaar?
Terugblik commissievergadering ROM over de ontwikkelingen in de binnenstad
Zoals gisteren tijdens de commissievergadering over de Binnenstad toen het clubje Monrooij (CU), Adriani (PvdA-wethouder binnenstad), v.d.Boor (pvdA) en Langerak (PvdA) en Troost (VSP) zo heel knus en intiem bij elkaar op een kluitje zaten. Zo vrolijk en goedgemutst en vooral veel lachen, dat is strategisch ook heel belangrijk: veel lachen, gniffelen en schuddebuiken. Dan lijkt het alsof er niets mis is. Alleen de hapjes en borrelnootjes ontbraken nog.
 
Die kunstmatig gecreëerde opgewekte sfeer is belangrijk, want dat verhoogt de drempel voor andere raadsleden om hun kritische vragen te stellen of een kanttekening te maken. Je wil toch de "opperbeste" stemming en intimiteit niet verpesten?
Stel je voor zeg: Het gaat wel om de binnenstad hoor!
 
En dan voorzitter Troost (VSP) die "in de hitte van de discussie" alle ruimte weggaf aan genoemd vriendenclubje om de vergadertijd vol te praten, te lachen, te grappen en te fantaseren. Zo leuk, zo gezellig.
Zodra echter een raadlid wel een serieuze vraag stelde verdween geirriteerd de vrolijkheid uit voorzitter Troost omdat de "goede" sfeer werd verpest: "Oke goed dan, stel je vraag maar houdt het vooral kort en niet te veel doorvragen! Dat is te verstorend en dan zul je worden afgekapt."
 
En niet te vergeten de strategische pauze: het "echte" werk!
Na het rondje vragen stellen was PvdA wethouder Binnenstand Adriani toe aan zijn pauze om zich alle antwoorden te laten voorkauwen door Lubbinge, die speciaal voor die gelegenheid aanwezig was.
 
De Blackbox Binnenstad moet natuurlijk wel een blackbox blijven.....