NÚwegein

De enige 100% onafhankelijke partij in Nieuwegein

Een 'juweel' van een Stadshuis: kapitaal- en uitzichtsvernietiging

Naar aanleiding van klachten van bewoners bracht ik een werkbezoek aan de Raadstede. De klachten betroffen het nieuwe stadhuis dat veel te dicht op het appartementencomplex zou zijn gebouwd. Ik wilde graag de situatie met eigen ogen vanuit de woningen aanschouwen. Het gaat namelijk veelal om mensen op leeftijd, die er al decennialang wonen en gezinnen met jonge gezinnen, die allemaal veel tijd binnenshuis doorbrengen.
Het is inderdaad om verdrietig van te worden. Vanuit de galerij heb je slechts uitzicht op de daken van het "oude" winkelcentrum en de parkeergarage. Heb je nu links nog een klein beetje verder doorkijk, als de plannen doorgaan wordt precies daar een gebouw neergezet dat twee keer zo hoog wordt als het appartementencomplex. Weg uitzicht.
Dat zou minder dramatisch zijn als vanuit de woonkamer en balkon aan de andere zijde van het complex het uitzicht vrijer zou zijn. Maar daar is het zo mogelijk nog triester gesteld. Voorheen hadden de bewoners vrij uitzicht vanwege de laagbouw die er stond. Dat uitzicht was ook plezierig omdat ze de bootjes konden zien varen over de Doorslag. En nu? Nu hebben ze enkel een groot donker glazen gebouw bijna pal voor hun neus. Zo kolossaal en massief dat ze voor een beetje uitzicht geen kant uit kunnen. Rechts worden ze belemmerd door het nieuwe theater en links door Cityplaza waarvan de ingang flink verhoogd en verbreed wordt. Ze worden letterlijk volledig ingesloten. Via de weerspiegeling op de gevel van het Stadshuis kunnen ze wel goed zien wat de andere bewoners op de andere verdiepingen aan het doen zijn of welke appartementen te koop zijn gezet. Voor de ambtenaren is er straks volop inkijk mogelijk in het priveleven van de bewoners terwijl omgekeerd hun werkomgeving discreet wordt afgeschermd door het geblindeerd glas rondom het stadhuis.
De bewoners van de Raadstede kunnen genieten van hun eigen spiegelbeeld aan de overzijde.
En dan nog het bouwwerk zelf. Je hoeft geen architect te zijn om te begrijpen dat een dergelijk ontwerp, met zoveel uiterlijk vertoon, in een open ruimte hoort te staan. Om de hoogwaardige architectuur van een zo imposant gebouw te kunnen bewonderen is een dusdanige afstand en ruimtelijkheid noodzakelijk dat men vanuit alle windrichtingen vrij zicht moet kunnen hebben op dat gebouw. Kijk maar naar de Rabobanktoren in Utrecht, het ING hoofdkantoor en andere bouwwerken langs de snelwegen, het Muziekgebouw aan 't IJ van hetzelfde architectenbureau. Dichter bij huis, in Nieuwegein, is het kantoor van de Zwolsche Algemeene in de wijk Doorslag een mooi voorbeeld; statig en ruimtelijk en zodanig evenwichtig en harmonisch gesitueerd in het groen en in de omgeving, dat de architectuur ten volle tot zijn recht komt. Bescheiden genoeg om te passen in een stadje als Nieuwegein en zonder een zo ingrijpende aanslag op het uitzicht en het woongenot van vele bewoners.
Ik heb na dat bezoek de tijd genomen om in Utrecht en in Amsterdam te speuren naar soortgelijke opeengepakte situaties. Die heb ik nergens aangetroffen, zelfs niet op industrieterreinen waar uitsluitend bedrijven en kantoren staan, hoewel ik me zou kunnen voorstellen dat je simpele kantoorgebouwen zo dicht op elkaar bouwt. Hoe kan het bestaan dat dit imposante gebouw op deze plek is goedgekeurd door de Nieuwegeinse Raad. Vanuit elke willekeurige gezichtshoek zit je er te dicht bovenop om de architectuur in zijn geheel te kunnen bekijken. Maar liefst 70 miljoen gemeenschapsgeld (!) is neergeteld voor het bouwsel, wat in een metropool niet zou misstaan. Veel van dat geld is gaan zitten in de kostbare buitenkant. Voor wie eigenlijk? Niemand die het ziet. Behalve diegenen die er grote hinder van ondervinden (ook vanwege de weerkaatsing van het zonlicht). Zelfs rijdend over de Noordstedeweg zie je er helemaal niets van want dan heb je zicht op hoge nieuwbouw waarachter het stadhuis in zijn geheel verscholen gaat. En vanuit de Zuidstedeweg? Idem-dito door bestaand hoogbouw.
Net zoals de bewoners van de Raadstede worden ingesloten wordt ook het stadhuis compleet ingebouwd en uit het zicht genomen. Nieuwegein heeft al de naam een blokkendoos te zijn. Nu is daar een zeer prestigieus blok aan toegevoegd wat het allerduurste stadhuis van heel Nederland mag heten te zijn. En dat "juweeltje" is zo effectief verstopt in onze gemeente dat je het rustig het meest kostbare geheim van Nieuwegein mag noemen.